Het is herfst! Pompoenen vliegen je om de oren. Een uitermate geschikt gerecht voor deze tijd van het jaar: pompoenrisotto. Pompoenrisotto is een aards en fruitig gerecht, dat zowel lekker hartig als lekker zoet is. Een heerlijke smaak die troost biedt tijdens de gure herfstdagen.

Een wijn die uitstekend bij de smaak van de pompoenrisotto past is de Greco di Tufo van Quintodecimo, de Giallo d’Arles uit het jaar 2010. Deze volle en rijke witte wijn heeft een karaktervolle smaak met fruitige tonen en is prima in balans met de pompoen en risotto. Rijke herfsttinten in zowel wijn als spijs......

pompoen

......probeer het eens uit! Het recept voor de pompoenrisotto, gebaseerd op een gezelschap van 4 personen:

3 eetlepels olijfolie

2 teentjes knoflook, gesneden

1 prei, schoongemaakt, over de lengte gehalveerd en dan dun gesneden (alleen de witte en lichtgroene delen gebruiken)

1 kleine ui, gesnipperd

1 rode praprika, in blokjes gesneden

175 ml droge witte wijn

500 gram Arborio rijst

1 theelepel zeezout

1 tot 1,5 liter groente- of kippenbouillon

1 eetlepel verse tijm 250 ml pompoenpuree, uit blik

1-2 eetlepels olijfolie

1 kleine pompoen, zonder zaden, geschild en gesneden in kleine blokjes

een paar handjes vers geraspte Parmezaanse kaas

 

Verhit de oven tot 220°C. Snijdt de pompoen in blokjes en leg het op bakpapier. Besprenkel met wat olijfolie en zout. Zodra de oven op temperatuur is, zet de pompoen dan in de oven voor ongeveer 20-30 minuten, totdat de blokjes licht gebruind en zacht zijn.

Verhit de olijfolie in een medium sauteerpan op een matig hoog vuur en fruit de ui, prei en rode paprika totdat ze wat zachter geworden zijn, ongeveer 3 tot 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 1-2 minuten mee. Voeg daarna de rijst toe en bak al roerend totdat de rijstkorrels wat glazig worden. Blus af met wijn, roer en kook todat alle wijn geabsorbeerd is. Voeg zout, de helft van de verse tijm en de helft van de bouillon toe en laat onder voortdurend roeren aan de kook komen. Zet het vuur laag en houdt de rijst al roerend tegen de kook aan tot bijna alle bouillon is opgenomen. Giet er een soeplepel bouillon bij, roer en wacht totdat alles is opgenomen alvorens de volgende schep bouillon toe te voegen.

Nadat alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar is, voeg de pompoenpuree, geroosterde pompoen en de resterende tijm toe. Rasp er nog wat Parmezaanse kaas overheen, roer alles door elkaar, vul de wijnglazen met Giallo d’Arles e voilà een heerlijk diner staat op tafel!

Bestel de Giallo d'Arles Greco di Tufo van Quintodecimo nu voor maar €34,50